Sağlık

İlaç, insanın genetik koduna göre reçete edilebilir

Üsküdar Üniversitesi yurdunun mülkiyetinde başladı. 6. BaCI (Temel Klinik ve Multimodal Görüntüleme) Konferansında konuşan, nörogörüntüleme teknolojilerinin öncüsü ve Kaliforniya Üniversitesi Radyoloji ve Psikiyatri Profesörü Monte Buchsbaum, “Gelecekte kişiselleştirilmiş tıp, genetik kodun okunması ve eşleştirilmesi. tedavi ile sağlık sektörünün geliştirilebilecek en değerli alanları olacaktır. Uzatılmış insan ömrü bize başarılı yaşlılık yılları verir. Her kişinin genetik kodunu okuyarak ve her genetik ifadenin fizyolojisine bakarak uygun ilaçları reçete edebiliriz. Psikiyatristlerin sadece öngörücü ilaç vermesini istemiyoruz. Özel olarak hedefe yönelik bir ilaç yazmak istiyoruz. Bu nedenle EEG gibi bilimsel ölçüm tekniklerinin kullanılması gerekiyor.” dedi.

Biyotıbbın gelişmesiyle birlikte eski tedavilerin pek de iyi olmadığının anlaşıldığını belirten Prof. Monte Buchsbaum, 6. BaCI Konferansı’nda yaptığı açılış konuşmasında kişiselleştirilmiş tıbbın değerine vurgu yaptı. Buchsbaum, “Mevcut teknoloji ve yeni ilaçlarla şizofreniyi tedavi edebiliyoruz ama hâlâ istediğimiz düzeyde değil” dedi. Kişiselleştirilmiş tıp ruh sağlığı için altın standarttır. Gelecekte kişiselleştirilmiş tıp, genetik kodun okunması ve tedaviyle eşleştirilmesi sağlık sektörünün geliştirilecek en değerli alanları olacaktır. Uzatılmış insan ömrü bize başarılı yaşlılık yılları verir. Her kişinin genetik kodunu okuyarak ve her genetik aktarımın fizyolojisine bakarak uygun ilaçları reçete edebiliriz. Biz psikiyatristlerin sadece varsayımsal bir ilaç yazmasını istemiyoruz, biz spesifik olarak hedefe yönelik bir ilaç yazmak istiyoruz. Bu nedenle EEG gibi bilimsel ölçüm tekniklerinin kullanılması gerekiyor.” konuştu.

Nörogörüntüleme öncüsüne fahri doktora

Üsküdar Üniversitesi Senatosu, 10 Ağustos’ta Prof. Dr. Buchsbaum’a Fahri Doktora unvanı verilmesine karar verdi. Üsküdar Üniversitesi NP Sıhhat Kampüsü’nde başlayan 6. Temel Klinik ve Multimodal Görüntüleme (BaCI) Konferansı’nın açılış konuşmasında, uluslararası tanınmış görüntüleme nörobilimcisi Prof.   Ayrıca fahri doktora unvanı da takdim edildi. Buchsbaum’un cübbesini Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan giydirdi.

“Psikiyatride hataya yer yoktur”

Nörogörüntüleme teknolojilerinin öncüsü olarak kabul edilen California Üniversitesi Radyoloji ve Psikiyatri Profesörü Monte Buchsbaum, konferansın açılış konuşmasında EEG’nin bilimsel ölçüm tekniği olarak kullanılmasının değerinden bahsetti. Buchsbaum, “İnsanlar birbirinden farklıdır” dedi. Biri depresif, obur şizofreni hastası olan iki hastanın beyinleri diğerlerinden farklıdır. Hangi hastaya hangi ilacın verileceğinin belirlenmesinde bu çok değerlidir. Psikiyatride rastgele hatalara yer yoktur. Bu nedenle EEG gibi bilimsel ölçüm tekniklerinin kullanılması gerekmektedir. Şizofreni hastası ile depresyon hastası arasındaki farkları anlamak bizim için çok değerli. İlaçtan ilham alan bu EEG yönteminin beyindeki bu noktaları bulmamıza ve bunları uygun farmakolojik tedaviyle eşleştirmemize olanak sağlayacağına inanıyorum.” konuştu.

Buchsbaum, “İleride bireysel tedavi planları oluştururken öncelikle EEG’den veri alıp sağlıklı bireylerden nasıl farklılaştığını, EEG sayesinde nerede değiştiğini göreceğiz. Bu bize beyindeki bir noktayı söyleyecektir. Büyük olasılıkla ön lobda veya diğer olası noktalarda. Sonra kütüphanemize, fotoğraflarımıza bakacağız. EEG’nin diğer ilaçlardan nasıl farklı sonuç verdiğini kütüphanemizdeki fotoğraf ve verilerden inceleyeceğiz. Bu aslında yapıldı. Daha sonra EEG sonuçlarına bakarak hangi ilacın hangi noktayı etkilediğine spesifik olarak karar verebileceğiz. Bu bizim gerçek ilacı seçmemizi sağlayacak. Elimizde spesifik beyin fotoğrafı var, EEG verisi var ve doğal olarak hangi spesifik ilacı vereceğimizi biliyoruz.” söz konusu.

EEG’de ilaçların psikiyatrik ve diğer nörolojik hastalıklara uygun olduğuna dair net kanıtların bulunduğunu belirten Prof. Dr. Buchsbaum, “EEG tekniğinin tam potansiyeliyle kullanılması bu nedenle çok önemli” diyor. Bu sabah farklı ülkelerden araştırmacılar ‘EEG nasıl farklı bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir’ konusunu tartıştılar. Özellikle EEG’nin ilaç seçiminde ne kadar etkili olduğunu gördük. Farklı ülkelerden bilim insanlarının bir araya gelmesi bilimin kalitesini artıran bir şey.” söz konusu.

“Artık bir bilgi depomuz var”

Üsküdar Üniversitesi’nin küresel bilgi paylaşımında önde gelen üniversitelerden biri olduğuna işaret eden Buchsbaum, “Küresel iletişim sayesinde bilim hızla ilerliyor. Küresel paylaşım bilim açısından iyidir. Geçmişte bu çalışmaları dünya genelinde karşılaştırmak çok zordu. Ama artık bir bilgi havuzu oluşturup bunu tüm dünyanın kullanımına sunabiliyoruz. Küresel konferanslar sayesinde araştırma tekniklerimizi paylaşabiliyoruz. Üsküdar Üniversitesi’nin bu alandaki çalışmaları heyecan verici” dedi.

61 yıldır sinir biliminde çalışıyorum

prof. Monte Buchsbaum Hakkında:

İlk bilimsel yayınını 1962 yılında yayınlayan Monte S. Buchsbaum, 61 yıldır sinirbilim alanında çalışmaktadır. Çoğunlukla pozitron emisyon tomografisi üzerine olmak üzere bilimsel dergilerde 500’den fazla araştırma raporu yayınladı. prof. En çok alıntı yapılan bilim adamlarından biri olan Monte Buchsbaum, Institute for Scientific Information bilgi tabanına dahil edildi ve şizofreni ve depresyon hastalarında beyin metabolizmasının niceliksel istatistiksel analizini içeren ilk çalışmayı yayınladı.

İncelenen bilimsel dergilerde 517 makale yayınlayan Dr. Buchsbaum, yirmi yıl boyunca Psychiatry Research adlı bilimsel derginin kurucu editörlüğünü yapmış, inceleme ve karar sürecinde 10 binden fazla taslağa rehberlik etmiş ve 57 ülkeden bilimsel makale kabul etmiştir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-dilovasi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu