Ekonomi

Küresel borçlar üçüncü çeyrekte 307 trilyon doları aştı

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), “Küresel Borç Monitörü” raporunu yayınladı.

Rapora göre bu yılın üçüncü çeyreğinde küresel borç fiyatı 307,4 trilyon dolar olarak hesaplandı.

Geçtiğimiz yılın aynı döneminde küresel borç miktarı 289 trilyon dolar olarak kayıtlara geçmişti.

Bu dönemde küresel borç fiyatındaki artışta ABD, Japonya, Fransa ve İngiltere gibi gelişmiş ekonomiler ile Çin, Hindistan, Brezilya ve Meksika gibi gelişmekte olan ülkelerin borçlarındaki büyük artış etkili oldu.

Sektör bazında bakıldığında borç seviyelerindeki artışın kamu sektöründe daha belirgin hale geldiği görüldü. Gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ekonomide mali bütçe açıkları salgın öncesi seviyelerin oldukça üzerinde kaldı.

Yıl sonuna kadar küresel borcun 310 trilyon dolara ulaşacağı iddia edildi.

Küresel borç oranının yükseliş eğilimini sürdüreceği öngörülüyor

Bu dönemde küresel borcun ülkelerin toplam GSYH’sine oranı yatay kalarak yüzde 333’e ulaştı.

Küresel büyüme ivmesinin zayıf kalması ve enflasyonist baskıların azalmaya devam etmesi nedeniyle küresel borç oranının yükseliş eğilimini sürdüreceği öngörülüyordu.

Sektörel bazda bakıldığında ise yılın üçüncü çeyreğinde hane halkı borçları 57,9 trilyon dolar, finans dışı şirketlerin borçları 91,1 trilyon dolar, kamu borçları 88,1 trilyon dolar ve finans şirketlerinin borçları ise şu şekilde hesaplandı: 70,3 trilyon dolar.

Gelecek yıl yapılacak seçimler ve devam eden jeopolitik gerilimler endişeleri artırıyor

Gelişmiş ekonomilerin toplam borcu 206 trilyon dolara yükselirken, gelişmekte olan ekonomilerin toplam borcu 101,3 trilyon dolara ulaştı.

Gelişmekte olan ekonomilerde toplam borcun GSYİH’ye oranı yüzde 255 olarak kaydedildi.

Türkiye’de borçların GSYİH’ye oranı dikkate alındığında, yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre hane halkı borçları yüzde 11,6’dan yüzde 12,3’e yükselirken, finans dışı şirketlerin borçları ise yüzde 11,6’dan yüzde 12,3’e yükseldi. Yüzde 60,1 ila yüzde 53. Kamu borçları yüzde 37,1’den yüzde 33,8’e, banka gibi finans şirketlerinin borçları ise yüzde 22,1’den yüzde 17,8’e geriledi.

Raporda ayrıca “popülizme doğru” bir siyasi değişimin daha yüksek borç seviyelerini tetikleyebileceği konusunda da uyarıda bulunuldu.

Gelecek yıl 50’den fazla ülke ve bölgede yaklaşan seçimler, ABD-Çin stratejik rekabeti ve Gazze’deki “trajik savaş” nedeniyle artan jeopolitik gerilimler, Hindistan, Güney Afrika, Pakistan ve ABD dahil olmak üzere hükümet borçlanmasını ve mali disiplini artırdı. ABD’nin kaygısını artırdığı kaydedildi

tuzlukcu-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu