Sağlık

Belirsiz hedefler, üniversite hayatından memnuniyetsizliğe yol açabilir

Gençlerin üniversite tercihlerinin hayatlarının dönüm noktalarından biri olarak kabul edildiğini belirten uzmanlar, bireylerin üniversite seçerken ilgi ve tutkularını göz önünde bulundurması gerektiğini söylüyor. Belirsiz hedeflerin üniversite hayatında memnuniyetsizliğe yol açabileceğine dikkat çeken Klinik Psikolog İnci Işık Dava, adaylara öncelikle kendilerini tanımalarını ve hangi alanlara ilgi duyduklarını keşfetmelerini tavsiye ediyor. dava, ailelerin de üniversiteler ve programlar ile ilgili araştırmalara dahil edilebileceğini, ancak son kararı gençlerin vermesine izin vermeleri gerektiğini söylüyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İnci Işık Dava, üniversiteye girişte asıl tercihin nasıl ve neye göre yapılması gerektiği konusunda adaylara ve ailelerine önerilerde bulundu.

Kendini bilmek, gerçek kısmı seçmek önemlidir.

Uzman Klinik Psikolog İnci Parıltı Dava, gençlerin üniversite tercihlerinin hayatlarının dönüm noktalarından biri olarak kabul edildiğini belirterek, “Bu kararın onların gelecekleri ve iş hayatları üzerinde büyük etkileri olabilir. Üniversite tercihi yaparken kişiye göre doğru seçimler yapmak çok önemli” dedi. söz konusu.

Adaylara ‘kendini tanı’ teklifinde bulunan Dava, “Doğru bölümü seçmek için kendinizi tanımak önemlidir. İlgilendiğiniz alanları keşfedin. Seçimlerinizi yaparken ‘Ne olmak istiyorum, 10 yıl sonra hangi mesleği yapmaktan mutlu olurum’ diye sormalısınız. Kendi sorularınızı sorabilirsiniz.” dedi.

Seçeceğiniz bölümün iş hayatınıza nasıl katkı sağlayacağını düşünün.

Üniversite seçiminin bireylerin ilgi ve tutkularını dikkate almayı gerektirdiğini belirten İdeal, “Tutkulu olduğunuz bir alanda eğitim almak öğrenme sürecini daha keyifli hale getiriyor. Bir üniversite seçerken, kariyer hedeflerinizi net bir şekilde tanımlamanız önemlidir. Belirsiz hedefler, üniversite hayatından memnuniyetsizliğe yol açabilir. Seçeceğiniz bölümün ilerideki iş hayatınızda size nasıl katkı sağlayacağını düşünün. Mezun olduktan sonra istihdam olanakları hakkında araştırma yapın. Farklı üniversiteleri ve programları incelemek, eğitim ve kampüs olanaklarını bilmek ileride yaşanabilecek memnuniyetsizliklerin önüne geçecektir.” tavsiye verdi.

Kendi kararlarını verebilme özelliği ile gençler üniversite seçiminde daha iyi sonuçlar elde edebiliyorlar.

Uzman Klinik Psikolog İnci Işık Dava, aile beklentileri, toplumsal baskılar ve çevresel etkilerin üniversite tercihlerinde yol gösterici olabileceğine işaret ederek, “Bireylerin kendi istek ve tercihlerini belirlemeleri için içsel motivasyonlarını güçlendirmeleri önemlidir. Özgürlük duygusu ve kendi kararlarını verebilme yeteneği, gençlerin üniversite seçiminde daha iyi sonuçlar elde etmelerini sağlar. Bu dönemde aileler gençlerin tercihlerinde önemli rol oynayabilmektedir. Ancak ailelerin bu sürece katılımının da belli bir sınır içinde kalması gerekiyor.” söz konusu.

Ailelerin gençlerin üniversite tercihi sürecine yaklaşmalarının değerli olduğunu sözlerine ekleyen Dava, “Gençlerin bu süreçte ailelerinin kararlarında yanlarında olduğunu hissetmeleri önemli bir etken. Ebeveynler açık bir şekilde iletişim kurmalı ve çocuklarını ilgi alanlarını, yeteneklerini ve hedeflerini anlamaları için teşvik etmelidir.” şeklinde konuştu.

Aileler, üniversiteler ve programlar hakkında araştırmalara dahil edilebilir.

Ailelerin üniversite tercihleri ​​hakkında bilgi verme ve araştırma yapma konusunda değerli bir rol oynayabileceğini belirten Dava, “Aileler, çocukları ile birlikte farklı üniversiteler ve programlar hakkında bilgi toplayabilir, kampüsleri ziyaret edebilir ve fırsatları inceleyebilir. Bu da gençlerin daha bilinçli seçimler yapmasına yardımcı oluyor. Ayrıca aileler, gençlerin tercihleri ​​ve hedefleri hakkında açıkça konuşmalı ve fikirlerini dinlemelidir. Gençlerin kendileri hakkında konuşmaları ve iç dünyalarını paylaşmaları için güvenli bir ortam sağlamak, ailelerin etkili pekiştirme sağlamasına yardımcı olur.” dedi.

Aileler, gençlerin kendi kararlarını vermelerine izin vermelidir.

Uzman Klinik Psikolog İnci Parıltı İdeal, gençlerin kendi özgürlüklerini kullanabilmeleri ve karar verme yetilerinin değerine vurgu yaparak, “Aileler, çocukların kendi kararlarını vermelerine izin vermeli ve onların tercihlerine karışmak yerine onlara güvenmelidir. Karar verme sürecinde düşüncelerini ifade etmeleri özgüvenlerini artırmalarına ve bağımsız düşünmelerine yardımcı oluyor.” söz konusu.

Olumlu bir yaklaşımın ailelerin etkili bir şekilde pekiştirilmesine katkı sağlayacağını ifade eden İdeal, sözlerini şöyle tamamladı:

“Seçimlerde hata yapma olasılığı göz önüne alındığında, ailelerin eleştirel olmaktan çok destekleyici ve cesaretlendirici olması önemlidir.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

feke-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu